Moeite met poepen. Wat als er niks komt

Daar zit je dan op de pot. Het zit er wel maar het komt er niet uit. Je bedenkt je dat je moeder en broer er ook last van hebben. Tja het hoort gewoon bij je. Zo is het al jaren. Nee het hoort er niet bij en dat er meer mensen in jouw omgeving zijn die er last van hebben zegt niet dat JIJ er mee moet blijven rondlopen. Er is namelijk iets aan te doen.

Wat is eigenlijk normaal? Normaal varieert van één tot drie keer per dag. De frequentie, vorm, geur en kleur van uw ontlasting is afhankelijk van wat je eet. Regelmaat poepen is belangrijk. Maar wat is niet normaal dan? Zeer moeizame ontlasting waarbij je moet persen. Meestal is dit een teken van obstipatie (verstopping). De Gouden Drie: vezels, vocht en beweging, zouden obstipatie tegen moeten gaan. Ook het niet toegeven aan de aandrang om te poepen, is één van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van verstopping. Langdurig ophouden kan leiden tot harde en pijnlijke ontlasting, wat het toegeven aan de aandrang weer verder doet afnemen. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan.

Blijf er dus niet mee zitten! Neem contact op met je huisarts of ons centrum bij poepklachten.

Pelvicmotion

Meer over

Ontlasten
Poepen buitenshuis. Kak. Wat nu

Poepen is heel normaal en we doen het allemaal. Waarom vinden sommige het dan zo lastig? De meest voor de...

Lees meer
Toiletbezoek. Weer het toilet niet gehaald

Aan de kant, mag ik even, mag ik even voorgaan?Hoeveel mensen hebben dit wel eens meegemaakt? Iedereen herkent dit vast...

Lees meer

Alle categoriën

No items found.