Verzakking. Help er hangt iets uit

Bij vaginale verzakkingen kunnen de blaas, darmen of baarmoeder in de vagina zakken als gevolg van slap geworden steunweefsel. Er zijn verzakkingen in verschillende stadia van mild tot ernstig. Oorzaken zijn onder meer aanleg, het baren van kinderen, een lichamelijk zwaar beroep en veroudering.

Klachten die je erbij kunt hebben lopen uiteen van lichte tot zware incontinentie voor urine of ontlasting, de ontlasting niet kunnen kwijtraken of juist altijd moeten haasten, problemen bij seks, en ’t ongemakkelijke gevoel hebben dat er iets in de vagina zit. Je gaat er niet dood aan, maar dit moet je als vrouw niet accepteren.
Het is belangrijk dat ook jonge vrouwen niet denken dat ze te jong zijn om een verzakking te hebben, maar hun klachten bespreken met hun huisarts.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om eerst te laten vaststellen hoe de ernst van de verzakking is en welk orgaan er verzakt is of organen verzakt zijn.

In ons centrum kijken we met Functionele BekkenEchografie (FBE) naar de verzakking en of je de verzakking nog kan ondersteunen met je bekkenbodemspier. Soms zien we dat de bekkenbodemspier juist geen functie meer heeft omdat de verzakking de spier blokkeert.

We kunnen dan ook kijken of een ring of pessarium een eventuele oplossing is om de verzakking te ondersteunen en de bekkenbodemspier weer te laten herstellen in zijn functie.

Daarna kan er d.m.v. oefeningen gekeken worden of de balans hersteld kan worden. Dit zijn niet alleen bekkenbodemoefeningen, maar ook oefeningen om te zorgen dat de organen niet verder naar beneden zakken in de vagina. Bij ernstige verzakkingen kan een operatie door een specialist een oplossing zijn. Lees verder een patiëntverhaal op onze website.

Pelvicmotion

Meer over

Gynaecologie
Vulva of vagina. Is dit wel normaal

Eerst maar eens een stukje anatomie. De meeste mensen weten namelijk niet wat de vulva is. De vagina is het...

Lees meer
Overgang. Er lijkt geen einde aan te komen

Heerlijk (bijna) van die menstruatie af daarvoor in de plaats opvliegers, vaginale droogheid, heftige bloedingen. Vrouwen hebben de neiging hun...

Lees meer

Alle categoriën

No items found.