Vulva of vagina. Is dit wel normaal

Eerst maar eens een stukje anatomie. De meeste mensen weten namelijk niet wat de vulva is. De vagina is het inwendige deel en de vulva is dus het uitwendige deel. De clitoris fietst daar een beetje middendoor. Daarvan zit een stuk uitwendig en een groot gedeelte, het zwellichaam, zit inwendig. Zie plaatje.

Veel vrouwen zijn bang dat hun vulva niet normaal is. Ze vinden hun schaamlippen te groot, dat het te veel ruikt of dat ze te veel afscheiding hebben.
Net zoals wij verschillende neuzen hebben zijn alle vulva’s ook anders. Er is dus een grote diversiteit in vulva’s.
Als je vindt dat je te sterk ruikt kun je gaan spoelen met water, meer heb je niet nodig. Je vagina is niet blij met allerlei vaginale douches met geurtjes. Laten we wel wezen: geen van deze ingrediënten hoort daar beneden thuis.

Je huid reinigt zichzelf. Het mooie aan ons lichaam is, is dat het een zelfregulerend systeem is. Als je het dagelijks gezonde voeding geeft, het genoeg laat bewegen, regelmatig wast en er niet te veel troep opsmeert of instopt, werkt het over het algemeen hartstikke prima.

Pelvicmotion

Meer over

Gynaecologie
Overgang. Er lijkt geen einde aan te komen

Heerlijk (bijna) van die menstruatie af daarvoor in de plaats opvliegers, vaginale droogheid, heftige bloedingen. Vrouwen hebben de neiging hun...

Lees meer
Verzakking. Help er hangt iets uit

Bij vaginale verzakkingen kunnen de blaas, darmen of baarmoeder in de vagina zakken als gevolg van slap geworden steunweefsel. Er...

Lees meer

Alle categoriën

No items found.